magyarenglishfrançaispolski

Kanderstegi tanulmányút

2010.10.25.

2010. október 14-17. között a magyar cserkészparkok képviseletében tanulmányi kirándulást tettünk Svájcba, a Kanderstegi Nemzetközi Cserkészparkba. Utunk fő célja magán a park megismerésén kívül az volt, hogy közvetlen információkat kapjunk a Cserkész Világszervezet koordinációja alatt álló SCENES nevű környezetvédelmi programról. A SCENES program cserkészparkok számára lett létrehozva, hogy zászlóshajókként járjanak elöl a környezetvédelem gyakorlatba történő átültetésében a cserkészmozgalmon belül is. A SCENES minősítését eddig világszerte 12 cserkészpark tudta megszerezni, de számos további jelenleg is dolgozik rajta.

Kandersteg a nemzetközi cserkészet talán legnevezetesebb helyszíne, 3-4000 m magas hegycsúcsok közti völgyben valóban gyönyörű helyszínen fekszik. Nyáron a hegymászás és a vadregényes helyszínen való táborozás, télen a síelés az ami rengeteg cserkészt vonz.

Megismerhettük a központ üzemeltetésének módját, technológiáját, bemutatták számunkra mind a főépületet, mind a két táborhelyet és az ott álló kisebb melléképületeket, betekinthettünk a park és az önkéntesek életébe is.

Sikerült ellátogatnunk a szomszédos völgyben található lánycserkész-központba az Our Chaletbe is, ahol szintén számos tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Ezt a helyet Kandersteg mintájára Lady Olave, Baden-Powell felesége alapította.

A hazafelé úton pedig a dél-ausztriai Techuana Cserkészparkba is ellátogattunk, amely szintén egyike a SCENES 12 minősített helyszínének.

|Impresszum|Oldaltérkép|

Tárhely szolgáltatónk a Florka